Luty 17, 2019

Trzy nowe rumy Caroni od Jack Tar Holding

Jack Tar Holding wprowadza na rynek trzy edycje rumu Caroni i tym samym rozpoczyna tworzenie nowej serii rumów o nazwie Music!, w ramach której butelkowane będą wysokiej jakości rumy single cask.

Trzy pierwsze rumy wprowadzone w ramach nowej serii to Caroni 1998 Soca, Caroni 1998 Calypso oraz Caroni 1996 Parang. Wszystkie są rumami single cask i cask strength (ABV 69,3%, 63,8% i 63,5%), które były starzone w warunkach tropikalnych w magazynach na wyspie Trynidad i w Gujanie. Dwa pierwsze zostały zabutelkowane jako trunki 20-letnie, a trzeci jako 22-letni. Liczba butelek wprowadzonych do sprzedaży jest ściśle limitowana i wynosi 215 w przypadku Soca, 220 Calypso oraz 245 Parang.

Edycje te pochodzą z legendarnej, zamkniętej destylarni z Trynidadu i Tobago. Produkcja w murach zakładu Caroni została wygaszona w 2002 r. i obecnie nie powstają tu nowe trunki. Po destylarni pozostały już wyłącznie beczki pełne wyjątkowego rumu, które sukcesywnie znikają z magazynów nowych właścicieli i trafiają na rynek w formie już zabutelkowanej. Obecnie mają one wśród wielbicieli rumów status kultowych i są rozchwytywane, ponieważ nikt nie wie kiedy ostatnie beczki zostaną rozlane do butelek.

Trunki z tej właśnie legendarnej destylarni firma Jack Tar Holding wybrała, żeby rozpocząć budowanie nowej serii produktów Music! W jej ramach na rynek będą wprowadzane w krótkich edycjach wysokiej jakości rumy single cask. Każda edycja będzie nawiązywała oprawą do wybranego gatunku muzycznego, który powstał w basenie Morza Karaibskiego i odgrywa ważna rolę w lokalnej kulturze popularnej. W przypadku opisywanych tu rumów Caroni są to Soca, Calypso i Parang – trzy style, które narodziły się i rozwinęły w Trynidadzie i Tobago.

Pierwszy z tych gatunków powstał w latach 70. i obecnie jest nierozerwalnym składnikiem każdej karnawałowej zabawy na Trynidadzie. Dlatego właśnie w edycji Caroni 1998 Soca etykieta oraz pudełko są ozdobione rysunkiem przedstawiającym tancerkę karnawałową. Calypso to z kolei gatunek muzyczny, który powstał na Trynidadzie w XVIII w. i zawsze stanowił ważny element politycznej ekspresji oraz był dokumentem życia społecznego mieszkańców wyspy. W edycji Caroni 1998 Calypso etykieta i pudełko zostały ozdobione w związku z tym przedstawianiem mężczyzny grającego na steelpan – instrumencie stworzonym na Trynidadzie i wykorzystywanym tradycyjnie przez muzyków wykonujących ten styl muzyki. Ostatni prezentowany gatunek to parang, który jest szczególnie popularny w tym wyspiarskim państwie w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale również podczas specjalnych festiwali, które odbywają się w tym kraju od października do stycznia każdego roku. Kolorystyka opisywanych edycji nawiązuje z kolei do barw trynidadzkiej flagi i przypomina o tym, że Caroni była destylarnią państwową.

Tworzące tą unikatową serię przedsiębiorstwo Jack Tar Holding jest spółką zależną polskiej firmy Wealth Solutions, specjalizującej się w tworzeniu i sprzedaży ultraluksusowych edycji whisky, koniaku oraz innych produktów premium. Nowa spółka powstała z misją zbudowania szerokiego portfolio produktów alkoholowych z różnych segmentów rynku, takich jak wódka, koniak, gin, miód pitny, czy właśnie rum.

Bardzo się cieszę, że możemy zaprezentować dziś efekt naszej wielomiesięcznej pracy i że serię rumów Music! otwierają trunki z tak niezwykłej destylarni jaką jest Caroni. Pokazują one w jasny sposób, jaka to ma być seria – pełna trunków wysokiej jakości, unikatowych i z ciekawą historią. Takich, które zadowolą każdego prawdziwego miłośnika rumu – powiedział Łukasz Baranowski, Dyrektor Zarządzający Jack Tar Holding.

Więcej informacji na temat serii rumów Music!, opisywanych edycji, a także możliwości ich zakupu można znaleźć na stronie internetowej firmy Wealth Solutions: https://wealth.pl/nasze-projekty/caroni/

Caroni to słynna, zamknięta destylarnia z wyspy Trindad. W latach 1918-2002 produkowała wspaniałe, mocne rumy i była zakładem państwowym z własną cukrownią, która gwarantowała jej dostęp do lokalnego soku z trzciny cukrowej o wysokiej jakości. Tylko niewielka część jej produkcji była butelkowana pod marką Caroni i przez wiele lat destylarnia była znana wyłącznie dociekliwym koneserom, którzy uwielbiali jej unikatowy profil. Obecnie rumy Caroni, powszechnie znane jako złożone i bogate, wraz z interesującą historią zakładu budują mistyczny status destylarni na rynku alkoholi. Niestety, z każdym rokiem liczba beczek Caroni jakie ostały się do naszych czasów zimniejsza, a pewna cześć dziedzictwa destylarni znika bezpowrotnie. Kiedy ostanie z zachowanych beczek zostaną rozlane do butelek? Nie wie nikt…

Seria Music! powstała by połączyć dwa światy, które kochamy. Pierwszym jest archipelag znakomitych rumów, a drugim muzyka Morza Karaibskiego. To prawdziwa gama różnorodnych trunków i różnych rytmów, tańców, zwyczajów, rekwizytów i instrumentów. Seria Music! to ekscytująca podróż przez bogaty świat aromatów i tonów, która oddziałuje na wszystkie ludzkie zmysły.

Firma została stworzona w 2007 r. przez prawdziwych pasjonatów dla kolekcjonerów i miłośników luksusowych przedmiotów oraz trunków. Najlepsze bordoskie wina, wyśmienita szkocka whisky, unikatowe koniaki, dzieła sztuki, czy inne przedmioty kolekcjonerskie to podstawa jej oferty. W ciągu ostatnich dziesięciu lat firmie zaufało już ponad 8000 klientów.

Wealth Solutions na swoim koncie ma między innymi wprowadzenie na rynek jednych ze starszych whisky w historii, takich jak 67-letni Glen Grant 1949, czy najstarszych whisky z danych destylarni np. Karuizawa 1964, czy Glenfarclas 1953.  Dla jej klientów domy koniakowe Tiffon i Bache-Gabrielsen przygotowały także specjalne edycje koniaku pochodzące z przełomu XVIII i XIX w.

Wealth Solutions jest również pomysłodawcą stworzenia linii zegarków Spirit Watches, czyli zegarków z kapsułami wypełnionymi wyjątkowymi i bardzo starymi trunkami.  W jej ramach powstały: Cognac Watch (z koniakiem Gautier z 1762 r., czyli najstarszym koniakiem na świecie). Rum Watch (z Harewood Rum 1780, czyli najstarszym rumem na świecie) i Whisky Watch (z kroplą najstarszej rocznikowej whisky na świecie – Old Vatted Glenlivet 1862).