Rum Port Mourant 30 YO – Greenheart Collection

Rum z serca Gujany.

  1. Podstawowe informacje

     

    Rum Port Mourant 30 YO – Greenheart Collection

    Destylarnia: Uitvlugt
    Kraj pochodzenia: Gujana
    Rok destylacji: 1989
    Rok butelkowania: 2020
    Typ alembika: Double Wooden Pot Still z Port Mourant
    Edycja limitowana: 200 sztuk
    Pojemność: 0,7l
    ABV: 52%

    Opakowanie: WS Heavy bottle wykonana ze szkła wysokiej jakości i zaprojektowana przez zespół kreatywny Wealth Solutions, skrzynka zaprojektowana specjalnie dla tego projektu.

     

  2. Rumy z serca Gujany


  3. Rumy z serca Gujany

    Greenheart to gatunek drzewa, które rośnie w Ameryce Południowej, na terenach dzisiejszej Gujany i Surinamu. Jego niezwykle twarde i odporne na wilgoć drewno już w XVII wieku służyło do budowy tzw. alembików – urządzeń do destylacji rumu.

    Do dzisiaj przetrwały zaledwie trzy drewniane alembiki, które wcześniej przez dekady służyły w niedziałających już destylarniach: Enmore, Port MourantVersailles. Obecnie te artefakty sztuki gorzelniczej należą do jednej firmy – Demerara Distillers. Najważniejsze jest jednak to, że wszystkie trzy nadal działają. To prawdziwe wehikuły czasu, które pozwalają koneserom spróbować rumów, stworzonych tak, jak to się odbywało ponad 200 lat temu.

    W ramach Greenheart Collection butelkowane będą starannie wybrane rumy, które powstały właśnie w tych wiekowych, drewnianych alembikach. Nasza kolekcja to hołd złożony tradycyjnym metodom produkcji rumu w Gujanie.

    Początki destylarni Port Mourant przypadają na lata 1813–1821. Wtedy to na założonej kilka lat wcześniej plantacji bawełny jej właściciel, Stephen Mourant, zaczął uprawiać trzcinę cukrową. Naturalnym elementem takiej plantacji była wówczas instalacja do destylowania melasy, która powstaje przy produkcji cukru. W Port Mourant używano w tym celu podwójnego alembiku (double wooden pot still) wykonanego z lokalnego drewna greenheart.

    Niektóre źródła datują początki destylarni nawet na rok 1732. Jednak według teorii miłośników rumu data ta prawdopodobnie pochodzi z metalowych elementów alembiku używanego w Port Mourant. Świadczyłoby to o tym, że urządzenie lub jego części jest starsze niż sama destylarnia i zostało ono zakupione od któregoś z zakładów działających wówczas w dolinie rzeki Berbice.

  4. Port Mourant

    Port Mourant

    Unikalny podwójny drewniany alembik pozwalał tworzyć w Port Mourant rumy niezwykle bogate w estry i tym samym głębokie oraz pełne aromatu. Dzięki temu destylarnia była jedną z nielicznych, które dostarczały rum brytyjskiej marynarce. Zgodnie z tradycją, która trwała aż do 1970 roku, każdy marynarz British Navy otrzymywał dziennie ok. 70 ml rumu.

    Z początkiem XX wieku destylarnia trafiła w ręce słynnej brytyjskiej korporacji Booker Group, a w roku 1955,  jako jedna z ostatnich destylarni w Gujanie, musiała zakończyć produkcję. Nie był to jednak koniec rumów w stylu Port Mourant. Alembik, który prawdopodobnie powstał jeszcze przed uruchomieniem destylarni, przetrwał również jej zamknięcie. Początkowo trafił
    do destylarni Albion, po jej zamknięciu – do Uitvlugt, a finalnie w roku 2000 do obecnego właściciela – destylarni Diamond należącej do Demerara Distillers.

  5. Zapytaj o dostępność


  6. Zapytaj o dostępność

  7. Zobacz również


  8. Zobacz również

Czy jesteś pełnoletni?

Aby zobaczyć tę stronę musisz mieć conajmniej 18lat.

Nie