Caroni to słynna, zamknięta destylarnia rumu z wyspy Trindad. W latach 1918-2002 produkowała wspaniałe, mocne rumy i była zakładem państwowym z własną cukrownią, która gwarantowała jej dostęp do lokalnego soku z trzciny cukrowej o wysokiej jakości. Tylko niewielka część jej produkcji była butelkowana pod marką Caroni i przez wiele lat destylarnia była znana wyłącznie dociekliwym koneserom, którzy uwielbiali jej unikatowy profil. Obecnie rumy Caroni, powszechnie znane jako złożone i bogate, wraz z interesującą historią zakładu budują mistyczny status destylarni na rynku alkoholi. Niestety, z każdym rokiem liczba beczek Caroni jakie ostały się do naszych czasów zmniejsza, a pewna cześć dziedzictwa destylarni znika bezpowrotnie. Kiedy ostanie z zachowanych beczek zostaną rozlane do butelek? Nie wie nikt…
Oprawa trzech najnowszych pozycji serii (RAPSO, BURROKEET, CHUTNEY) już zdobyła uznanie branży nowoczesnych opakowań. Te edycje rumu Caroni zostały bowiem ostatnio nominowane do nagrody ART of PACKAGING 2020 w kategorii Pragnienie, w konkursie organizowanym przez European Media Group.