Najstarszy koniak na świecie – w Polsce pobito rekord Guinnessa

Koniak Gautier 1762 został oficjalnie wpisany do księgi rekordów Guinnessa jako najstarszy koniak sprzedany na aukcji publicznej.

1. Najstarszy koniak na świecie – w Polsce pobito rekord Guinnessa

Wczoraj, organizacja Guinness World Records™ oficjalnie uznała butelkę koniaku Gautier 1762 za najstarszy koniak sprzedany na aukcji publicznej. Ten 250-letni trunek został zakupiony w 2014 r. przez Wealth Solutions, polską firmę specjalizującą się w sprzedaży przedmiotów kolekcjonerskich, na aukcji rzadkich alkoholi organizowanej przez dom aukcyjny Bonhams w Nowym Jorku. Butelka była częścią firmowej kolekcji do października 2015 r., kiedy to zarząd Wealth Solutions podjął decyzję o stworzeniu zegarka z kroplą tego wiekowego trunku. Ceremonia jej otwarcia miała miejsce w Hotelu Bristol w Warszawie i była częścią wydarzenia uświetniającego rozpoczęcie współpracy między Wealth Solutions i szwajcarską manufakturą zegarków Armin Strom.

Dzięki tej współpracy powstał Cognac Watch – pierwszy szwajcarski zegarek mechaniczny z kroplą alkoholu. Zegarek wraz z kapsułą dla tego wyjątkowego trunku został zaprojektowany przez Claude’a Greislera, Głównego Zegarmistrza Armin Strom. Manufaktura podjęła się również misji wyprodukowania tego niezwykłego zegarka. Limitowa edycja składająca się jedynie z 40 sztuk została stworzona specjalnie dla klientów firmy Wealth Solutions, którzy do wyboru mieli wersję w kopercie wykonanej ze stali, różowego złota lub tytanu. Wszystkie egzemplarze zostały sprzedane w trakcie przedsprzedaży poprzedzającej oficjalną premierę zegarka. Jej międzynarodowa odsłona miała miejsce 20 marca 2016 r., podczas targów Baselworld w Bazylei. Wczoraj, na polskiej premierze w budynku Cosmopolitan Twarda 4 w Warszawie, ogłoszona została decyzja Guinness World Records™, dotycząca koniaku Gautier 1762.

W związku z ogromnym sukcesem projektu Cognac Watch, firma Wealth Solutions podjęła decyzję o kontynuacji linii Spirit Watches. Jej kolejną odsłoną będzie Rum Watch – szwajcarski zegarek mechaniczny z kroplą rumu Harewood z 1780 r., czyli najstarszego rumu na świecie. Podczas wczorajszego wydarzenia uruchomiono również zapisy dla zainteresowanych nabyciem jednego ze stu zegarków Rum Watch. Zgłoszenia przyjmowane są za pośrednictwem strony:

2. Cognac Watch - film

3. Galeria zdjęć z wydarzenia