Robert Parker: Bordeaux jest tanie!

Maj 27, 2013
  1. – To region o najlepszym stosunku jakości do ceny na świecie – stwierdził Robert Parker, jeden z najbardziej wpływowych krytyków wina. Co jeszcze powiedział podczas swojego ostatniego wywiadu?

    Robert Parker to prawdziwa legenda w świecie wina. Jako pierwszy użył stustopniowej skali ocen i jest jedną z najbardziej wpływowych osób na rynku. Jego noty są z uwagą śledzone przez miłośników tego szlachetnego napoju na całym świecie i dla wielu są najważniejszym wyznacznikiem jakości wina. W Stanach Zjednoczonych już od lat można zobaczyć na półkach sklepowych jego oceny, umieszczane na butelkach lub w ich sąsiedztwie. Każda wyższa nota szybko przekłada się bowiem na sprzedaż. Ta moda powoli przenika również do Polski i od niedawna na naszych sklepowych półkach także można zobaczyć oceny tego amerykańskiego krytyka i miłośnika wina.

    Parker znany jest szczególnie z tego, że szybko poznał się na potencjale bordoskiego rocznika 1982, który na początku swojej rynkowej drogi nie zyskał powszechnego uznania. Jak się później okazało, rocznik został z czasem uznany jako jeden z  najlepszych w XX wieku. Jego kariera jest również nierozerwanie związana z pismem Wine Advocate, które sam stworzył. Tytuł ten jest obecnie jednym z najbardziej rozpoznawalnych wśród magazynów o winie na świecie. W ostatnim swoim wywiadzie dla francuskiego pisma Terre de Vins Robert Parkerpostanowił opowiedzieć, co myśli o cenach oraz jakości win w Bordeaux.

    – Bordeaux to jeden z najlepszych regionów na świecie, jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny – stwierdził Robert Parker. Zastrzegł przy tym, że jest tak mimo wzrostu cen topowych bordoskich trunków. Dodał również, że w wielu mniej znanych miejscach można znaleźć winnice charakteryzujące się niesamowitym rozwojem, produkujące wyśmienite wina w niskich cenach. Zwrócił również uwagę, że w ciągu jego życia znacznie wzrosła jakość win produkowanych w Bordeaux. – Kiedy zaczynałem, w Bordeaux produkowano ok. trzech tuzinów win światowej klasy. Tak było w 1978 r. Dziś prawdopodobnie robi się ich 300-400 – twierdzi Parker.

    Krytyk uważa, że ma swój duży udział w poprawie jakości win produkowanych w tym regionie.- Myślę, że w Bordeaux robi się lepsze wina i że region jest lepiej znany na świecie dzięki mojej pracy przez te 35 lat – stwierdził nieskromnie Parker. Faktem jednak jest to, że przez te wszystkie lata krytyk odbył ponad 100 podróży do Bordeaux i dokonał oceny ogromnej liczby bordoskich win. Jego noty były z kolei szeroko komentowane na całym świecie.