Karuizawa Raku-Yaki

Legendarna japońska whisky i prawdziwie japońska butelka. Idealne połączenie, nieprawdaż?

  1. Informacje podstawowe

    Rodzaj: Single Malt Japanese Whisky

    Destylarnia: Karuizawa

    Cask strength

    Rok destylacji: 1999-2000

    2 edycje: jasna i ciemna

    Liczba butelek: 2×63

    Opakowanie: Butelka szklana Heavy WS (zaprojektowana przez zespół kreatywny Wealth Solutions) z teksturą tradycyjnej japońskiej ceramiki, drewniana skrzynka zaprojektowana specjalnie dla tego projektu i wykonana za drewna dębowego.

  2. Galeria

  3. Ceramika raku


  4. Ceramika raku

    Raku to rodzaj japońskiej ceramiki używanej podczas ceremonii parzenia herbaty. W trakcie tradycyjnego procesu, rozgrzane w ogniu naczynia wyjmuje się z gorącego pieca i pozwala stygnąć na otartym powietrzu, gdzie w wyniku gwałtownego procesu chłodzenia oraz ilości tlenu, który ma kontakt z ceramiką powstają unikatowe, abstrakcyjne, kolorowe i nieprzewidywalne wzory. W zależności od tego, jaki efekt chce osiągnąć artysta, współcześnie raku chłodzi się poprzez gwałtowne zanurzenie w wodzie, powolne stygnięcie na otwartym powietrzu lub poprzez umiejscowienie w beczce wypełnionej łatwopalnym materiałem, takim jak gazety.

    Edycja Karuizawa Raku-Yaki jest hołdem dla tej tradycyjnej japońskiej sztuki.

  5. O destylarni Karuizawa


  6. O destylarni Karuizawa

    Destylarnia została założona w 1955 r. przez Daikoku-budoshu. Na miejsce produkcji whisky właściciel gorzelni wybrał miejscowość Karuizawa, znane miejsce wypoczynku Japończyków, położone u podnóża czynnego wulkanu Asama.

    Karuizawa była małą destylarnią, wytwarzającą alkohol wyłącznie według tradycyjnych metod. Dodatkowo w celu uzyskania najwyższej jakości, do Karuizawy sprawdzono z drugiej części globu hiszpańskie beczki po sherry. W nich to przez lata leżakował destylat, tak samo jak w ojczyźnie whisky – Szkocji. Jednak w smaku tego trunku można wyczuć również lokalne wpływy decydujące o jej unikatowości. Górska woda czerpana z wulkanicznych wzgórz Asamy, bardzo mroźne zimy oraz upalne lata odcisnęły się w jej smaku, decydując o jego niepowtarzalności. Karuizawa to whisky bardzo bogata i aromatyczna, posiadająca wyraźny profil o silnym wpływie sherry.

    Karuizawa produkowała na niedużą skalę oraz wyłącznie na rynek krajowy. Tak było od początku jej istnienia, aż do 2000 r., kiedy to zakończono produkcję w tej destylarni. Wprawdzie stanęły maszyny w jej murach, ale pozostały beczki pełne wyjątkowego trunku. Z roku na rok jest ich jednak coraz mniej. Do chwili obecnej na świecie pozostało zaledwie ok. 300 beczek Karuizawy. Trzy czwarte z nich pochodzi z lat 90’. Tych najstarszych, wyprodukowanych w latach 60’ pozostało zaledwie czternaście.

    Na nieszczęście Karuizawy sława o jej trunkach obiegła świat dopiero po zaprzestaniu produkcji w jej murach. Od 2006 r. whisky ta za pośrednictwem firmy Number One Drinks trafia w ręce miłośników whisky w różnych częściach globu. Gdy świat usłyszał o Karuizawaie, od razu oszalał na punkcie trunków produkowanych u podnóża góry Asama.

    Ponieważ Karuizawa zdała swoją licencję na produkcję alkoholi, a nieruchomość na której leżała destylarnia ma już innego właściciela, na rynek już nigdy nie trafią nowe beczki. Kiedy ostatnie z nich zostaną zabutelkowane nie wie nikt.

  7. Zobacz również


  8. Kontakt


  9. Kontakt

Czy jesteś pełnoletni?

Aby zobaczyć tę stronę musisz mieć conajmniej 18lat.

Nie