Branża restauracyjna odżywa

Maj 4, 2010
  1. W 2011 r. rynek gastronomiczny wzrósł o 0,8 proc. Jest wart 18,3 mld zł. Na ten rok planowana jest dalsza poprawa – czytamy w „Rzeczpospolitej”.

    Rok 2011 był przełomowy dla branży gastronomicznej, ponieważ przyniósł pierwsze oznaki wzrostu od początku kryzysu finansowego. Sam segment rynku restauracyjnego wzrósł o 0,8 proc., a był to najniższy wzrost wśród trzech segmentów HoReCa. Dalsza poprawa jest spodziewana w bieżącym roku – poinformowała firma badawcza PMR.

    Według szacunków wartość rynku restauracyjnego, obejmującego takie segmenty jak restauracje, pizzerie, bary szybkiej obsługi, kawiarnie i bary alkoholowe, po raz pierwszy od wystąpienia kryzysu finansowego wzrosła o 0,8 proc. w 2011 r. i wyniosła 18,3 mld zł. Czynnikami, które pozytywnie wpłynęły na wzrost obrotów były poprawiające się nastroje konsumenckie, zwłaszcza w pierwszej połowie 2011 r., korzystniejsze warunki pogodowe niż w roku 2010 oraz brak niesprzyjających sprzedaży zdarzeń losowych (katastrofa, powodzie), które silnie wpłynęły na handel detaliczny w Polsce rok wcześniej.

    W zeszłym roku dało się także zaobserwować rosnącą konkurencyjność na rynku restauracji oraz spadek liczby lokali niezrzeszonych w sieciach. Choć średnie obroty były nieco wyższe, to należy zauważyć, że restauratorzy są zmuszani do ograniczania wydatków w związku ze wzrostem kosztów i ciągle dość niskim średnim rachunkiem. Na 2012 rok PMR przewiduje wzrost wartości rynku o 4,6 proc.

    więcej w „Rzeczpospolitej”