Karuizawa Cherry Tree

Zgrany duet stworzony przez prawdziwie japońską whisky oraz jeden z najważniejszych symboli Japonii.

  1. Podstawowe informacje

    Rodzaj: Japanese Single Malt Whisky

    Destylarnia: Karuizawa

    Rok destylacji: 1999-2000

    Liczba butelek: Red 36, White 36, Pink 36

    ABV: Red 48 %, White 46%, Pink 50,5%

    Opakowanie: WS Heavy bottle wykonana ze szkła wysokiej przejrzystości i zaprojektowana przez zespół kreatywny Wealth Solutions, gold painting na szkle, drewniana skrzynka zaprojektowana specjalnie dla tego projektu i wykonana za drewna dębowego.

  2. Galeria

  3. Sakura


  4. Sakura

    Sakura jest powszechnie rozpoznawalnym i wszechobecnym symbolem Japonii, umieszczanym na przedmiotach codziennego użytku, w tym na kimonach, materiałach piśmiennych i zastawie stołowej. Kwiat wiśni jest często wykorzystywaną metaforą ulotnej natury życia i pojawia się w sztuce japońskiej. Jest także kojarzony z samurajami i kamikaze. Istnieje także popularna piosenka ludowa o tytule Sakura, pierwotnie przeznaczona na shakuhachi (bambusowy flet), a także wiele piosenek pop. Sakura może być także nazwiskiem lub żeńskim imieniem, występować w nazwach firm, instytucji i organizacji. Sakura była kojarzona z samurajami i bushi. Życie uważano za krótkotrwałe i piękne, podobne do kwiatów wiśni. Ten motyw pozostaje nadal obecny, między innymi w kulturze popularnej (szczególnie w mandze i anime).

  5. O destylarni Karuizawa


  6. O destylarni Karuizawa

    Destylarnia została założona w 1955 r. przez Daikoku-budoshu. Na miejsce produkcji whisky właściciel gorzelni wybrał miejscowość Karuizawa, znane miejsce wypoczynku Japończyków, położone u podnóża czynnego wulkanu Asama.

    Karuizawa była małą destylarnią, wytwarzającą alkohol wyłącznie według tradycyjnych metod. Dodatkowo w celu uzyskania najwyższej jakości, do Karuizawy sprawdzono z drugiej części globu hiszpańskie beczki po sherry. W nich to przez lata leżakował destylat, tak samo jak w ojczyźnie whisky – Szkocji. Jednak w smaku tego trunku można wyczuć również lokalne wpływy decydujące o jej unikatowości. Górska woda czerpana z wulkanicznych wzgórz Asamy, bardzo mroźne zimy oraz upalne lata odcisnęły się w jej smaku, decydując o jego niepowtarzalności. Karuizawa to whisky bardzo bogata i aromatyczna, posiadająca wyraźny profil o silnym wpływie sherry.

    Karuizawa produkowała na niedużą skalę oraz wyłącznie na rynek krajowy. Tak było od początku jej istnienia, aż do 2000 r., kiedy to zakończono produkcję w tej destylarni. Wprawdzie stanęły maszyny w jej murach, ale pozostały beczki pełne wyjątkowego trunku. Z roku na rok jest ich jednak coraz mniej. Na nieszczęście Karuizawy sława o jej trunkach obiegła świat dopiero po zaprzestaniu produkcji w jej murach. Gdy świat o niej usłyszał, od razu oszalał na punkcie trunków produkowanych u podnóża góry Asama.

    Ponieważ Karuizawa zdała swoją licencję na produkcję alkoholi, a nieruchomość na której leżała destylarnia ma już innego właściciela, na rynek już nigdy nie trafią nowe beczki. Kiedy ostatnie z nich zostaną zabutelkowane nie wie nikt.

  7. Zobacz również


  8. Kontakt


  9. Kontakt

Czy jesteś pełnoletni?

Aby zobaczyć tę stronę musisz mieć conajmniej 18lat.

Nie