Karuizawa Gardens

Cztery różne whisky, cztery różne trunki, cztery różne kwiaty.

  1. Informacje podstawowe

    Rodzaj: Japanese single cask whisky

    Destylarnia: Karuizawa

    4 serie

    Cask strength

    Roczniki: 1981/1985/1981/1978

    Wiek: 33yo/30yo/24yo/24yo

    Opakowanie: WS Heavy bottle z paintingiem, skrzynka, książka

  2. Galeria

  3. Cztery Ogrody

    Cztery Ogrody


  4. Kairaku-en (偕楽園) (English: „A park to be enjoyed together”) is a Japanese garden located in Mito, Ibaraki, Japan. It is served by the Jōban Line via Kairakuen Station, which is only open during the plum blossom season. Along with Kenroku-en and Koraku-en, it is considered one of the Three Great Gardens of Japan. Kairakuen was built relatively recently in the year 1841 by the local lord Tokugawa Nariaki. Unlike Japan’s other two great gardens, Kairakuen was originally intended to serve for the enjoyment of the public.

    Kōraku-en (後楽園 Kōrakuen) is a Japanese garden located in Okayama, Okayama Prefecture. It is one of the Three Great Gardens of Japan. Korakuen was built in 1700 by Ikeda Tsunamasa, lord of Okayama. The garden reached its modern form in 1863.

    Kenroku-en (兼六園, Six Attributes Garden), located in Kanazawa, Ishikawa, Japan, is an old private garden. It is one of the Three Great Gardens of Japan. The grounds are open year-round except for December 29th through January 3rd during daylight hours and famous for its beauty in all seasons.

    Koishikawa-Kōrakuen is a seventeenth-century garden in Koishikawa, (Bunkyō, Tokyo). The garden was begun by Mito Yorifusa in 1629, and completed by his son Mito Mitsukuni. It was created with advice from the Chinese scholar Zhu Shun Shui, and incorporates elements of both Chinese and Japanese taste. It is one of three surviving daimyō gardens of the many that were created in Edo after it became the military capital of the country.

  5. O destylarni Karuizawa


  6. O destylarni Karuizawa

    Destylarnia została założona w 1955 r. przez Daikoku-budoshu. Na miejsce produkcji whisky właściciel gorzelni wybrał miejscowość Karuizawa, znane miejsce wypoczynku Japończyków, położone u podnóża czynnego wulkanu Asama.

    Karuizawa była małą destylarnią, wytwarzającą alkohol wyłącznie według tradycyjnych metod. Dodatkowo w celu uzyskania najwyższej jakości, do Karuizawy sprawdzono z drugiej części globu hiszpańskie beczki po sherry. W nich to przez lata leżakował destylat, tak samo jak w ojczyźnie whisky – Szkocji. Jednak w smaku tego trunku można wyczuć również lokalne wpływy decydujące o jej unikatowości. Górska woda czerpana z wulkanicznych wzgórz Asamy, bardzo mroźne zimy oraz upalne lata odcisnęły się w jej smaku, decydując o jego niepowtarzalności. Karuizawa to whisky bardzo bogata i aromatyczna, posiadająca wyraźny profil o silnym wpływie sherry.

    Karuizawa produkowała na niedużą skalę oraz wyłącznie na rynek krajowy. Tak było od początku jej istnienia, aż do 2000 r., kiedy to zakończono produkcję w tej destylarni. Wprawdzie stanęły maszyny w jej murach, ale pozostały beczki pełne wyjątkowego trunku. Z roku na rok jest ich jednak coraz mniej. Na nieszczęście Karuizawy sława o jej trunkach obiegła świat dopiero po zaprzestaniu produkcji w jej murach. Gdy świat o niej usłyszał, od razu oszalał na punkcie trunków produkowanych u podnóża góry Asama.

    Ponieważ Karuizawa zdała swoją licencję na produkcję alkoholi, a nieruchomość na której leżała destylarnia ma już innego właściciela, na rynek już nigdy nie trafią nowe beczki. Kiedy ostatnie z nich zostaną zabutelkowane nie wie nikt.

  7. Zobacz również


  8. Zapytaj o dostępność


  9. Zapytaj o dostępność

Czy jesteś pełnoletni?

Aby zobaczyć tę stronę musisz mieć conajmniej 18lat.

Nie