Lot 65

Lot 65 to koniak o niespotykanej jakości. Charakteryzuje go bogaty profil aromatyczny i smakowy. Jest najwyżej ocenionym koniakiem wśród wszystkich testowanych do tej pory przez Serge’a Valentina, krytyka i znawcę różnych gatunków alkoholi.

  1. O Lot 65


  2. o Lot 65

    Famille Vallein-Tercinier

    • Koniak Lot 65
    • Dom koniakowy: Vallein-Tercinier
    • Region Grande Champagne
    • Single cask (koniak pochodzi z jednej beczki)
    • Cask strength (koniak jest w wersji nierozcieńczonej)
    • Rocznik: 1965

    Lot 65 to 50-letni koniak o niespotykanej jakości. Jest jedynym tak starym koniakiem w wersji nierozcieńczonej, pochodzącym z 1965 roku, który opuścił mury domu koniakowego Vallein-Tercinier. Jest również najwyżej ocenionym koniakiem wśród wszystkich testowanych do tej pory przez Serge’a Valentina, krytyka i znawcę różnych gatunków alkoholu. Charakteryzuje go bowiem bogaty profil aromatyczny i smakowy oraz nieskończony finisz.

  3. Serge Valentin – członek grupy Malt Maniacs, autor serwisu Whisky Fun oraz współpracownik magazynu Whisky Magazine France. W plebiscycie portalu Whiskybase został okrzyknięty niekwestionowanym autorytetem dla całego środowiska. Swoją pracą zaskarbił sobie powszechny szacunek miłośników whisky, koniaku oraz rumu, a jego wypowiedzi są uważnie śledzone na całym świecie.

  4. Vallein Tercinier


  5. Vallein Tercinier

    Ród Vallein Tercinier jest związany z regionem Cognac już od pięciu wieków, od ponad dwóch znany jest z produkcji wina, a od 170 lat tworzy wyjątkowe koniaki. Doświadczenie i tradycje rodzinne leżą u podstaw niesamowitej jakości trunków produktowych przez Tercinierów. Lot 65 jest najlepszym tego przykładem.

  6. Tasting notes


  7. Tasting notes

    Oko:
    Ciemny bałtycki bursztyn

    Nos:
    Zdecydowanie przyprawowy, na pierwszym planie słodka nuta kardamonowa łączy się z nutą rodzynek sułtańskich. Dalszy plan to cedrowy humidor z cygarami i delikatna nuta kandyzowanych migdałów.

    Usta:
    Potężny koniak. Mimo że czuć nietypową dla koniaku moc beczkową, to alkohol jest doskonale przykryty nutami ziołowymi – szałwią i liściem świeżej mięty. Te wnet ustępują subtelnym, słodkim nutom i gładko przechodzą w delikatny posmak marcepanu i suszonych moreli. Finisz jest bardzo długi i zaskakująco bliski dobrej, dojrzałej whisky ze Speyside. Posmak utrzymuje się i skłania do refleksji.

    Podsumowanie:
    Niewątpliwie mamy w tym przypadku do czynienia z koniakiem niezwykłym i nieszablonowym, innym niż większość produktów tego regionu. Jest to trunek niezwykle piękny, finezyjny i złożony!

  8. Zobacz również


  9. Zapytaj o szczegóły


  10. Zapytaj o szczegóły

Czy jesteś pełnoletni?

Aby zobaczyć tę stronę musisz mieć conajmniej 18lat.

Nie