Tomatin 50YO Black

Tomatin 50YO Black to wyjątkowa whisky. 50 lat powolnego leżakowania w beczce po sherry zbudowało jej unikatowy profil i dało tytuł najstarszej whisky wyprodukowanej w destylarni Tomatin. Trunek ten pochodzi również z najstarszego dostepnego w murach tego zakładu rocznika. Fakty budują unikatowość tej whisky i sprawiają, że to prawdziwy „biały kruk” na rynku alkoholi.

  1. Informacje podstawowe

    • Highland single malt scotch whisky
    • Destylarnia: Tomatin
    • Butelkowanie: Tomatin
    • Rocznik: 1967
    • Wiek: 50 lat
    • Liczba butelek: 88
    • Numer beczki: 30258
    • Single cask oraz cask strength
    • Najstarsza whisky Tomatin w historii
    • Beczka z najstarszego dostępnego w Tomatin rocznika

     

    W roku, w którym z taśmy montażowej na warszawskim Żeraniu zjechał pierwszy fiat 125p, w Sali Kongresowej Pałacu Kultury odbył się legendarny koncert the Rolling Stones, a zespół the Beatles wydał płytę Sgt. Pepper Lonely Heart Club, w murach Tomatin w okolicach Inverness narodził się wyjątkowy destylat. Nie byłoby w tym wydarzeniu nic niezwykłego, gdyby nie fakt, że nie podzielił on losu swoich braci i nie trafił do butelek, a następnie na sklepowe półki. Przez 50 lat dane mu było bowiem dojrzewać i budować swój unikatowy profil wraz z dębowym drewnem, które wcześniej przesiąkło hiszpańską sherry.

    To już jedna z ostatnich beczek z lat 60. jakie znajdują się w murach destylarni Tomatin. Dziś wypełniający ją trunek trafia w ręce polskich miłośników whisky, by cieszyć ich swym bogatym i unikatowym profilem. Z pewnością odnajdą w nim ducha gorących lat 60., a może i dźwięki muzyki the Beatles, the Rolling Stones, czy Jimiego Hendrixa.

  2. Galeria

  3. Wyjątkowy obiekt kolekcjonerski


  4. Wyjątkowy obiekt kolekcjonerski

    Tomatin 50YO Black to niewątpliwie wiekowy trunek o niesamowicie bogatym profilu, na którym odcisnęło swoje piętno 50 lat dojrzewania. Wiek i jakość tej whisky wymagają godnej oprawy. Z okazji wypuszczenia jej na rynek specjalną książkę zdecydowała się stworzyć sama Martine Nouet – znawczyni whisky i uznana na całym świecie pisarka. Grawerowany dekanter oraz zaprojektowana wyłącznie dla tej edycji skrzynka stanowią godne dopełnienie całości. Dzięki swoim walorom i tak wyjątkowej oprawie, Tomatin 50YO to nie tylko cenny obiekt kolekcjonerski, ale również dobra lokata kapitału.

  5. O destylarni Tomatin


  6. O destylarni Tomatin

    Tomatin - wspólny dom na wzgórzach

    W miejscu gdzie obecnie znajduje się destylarnia, przed wiekami zatrzymywali się pasterze gnający swe bydło z gór północy na rynki środkowej Szkocji. Prawdopodobnie od późnego średniowiecza był to również punkt destylacji mocnych trunków, którymi raczyli się strudzeni wędrowcy podczas postoju wśród tutejszych gór pokrytych jałowcem. Świadomi tego John MacDougall, John MacLeish oraz Alexander Allan postanowili właśnie w tym miejscu założyć destylarnię w 1897 r. Nazwali ją nie bez powodu Tomatin, czyli „wzgórze jałowców”.

    Dzięki położeniu wśród gór i na lekkim uboczu, mogli zaopatrzyć nowy zakład w krystalicznie czystą wodę. Z kolei bliskość otworzonej właśnie linii kolejowej na trasie starego, pasterskiego szlaku i sąsiedztwo miasta Inverness zapewniało im dostęp do rynków zbytu. Nic więc dziwnego, że inwestycja okazała się sukcesem. Mijały lata, destylarnia zdobywała coraz większe uznanie i rozbudowywała swoje moce. Jedno pozostało jednak niezmienne – jakość produkowanych tu trunków.

    O tym, że jest to prawdziwie niezwykły punkt na mapie zaświadczyć może
    również fakt, że Tomatin to nie tylko miejsce pracy, a również dom dla większości zatrudnionych tu ludzi. Aż 80 proc. pracowników destylarni mieszka bowiem w budynkach należących do zakładu i razem nie tylko produkuje wyjątkowe trunki, ale także wspólnie żyje w górach Monadhliath, tworząc jedną wielką rodzinę.

  7. Zobacz również


  8. Kontakt


  9. Kontakt

Czy jesteś pełnoletni?

Aby zobaczyć tę stronę musisz mieć conajmniej 18lat.

Nie