225 lat w kieliszku – premiera Le Sein de Dieu

Dom koniakowy Bache-Gabrielsen wraz z firmą Wealth Solutions wprowadził na rynek limitowaną edycję koniaku Le Sein de Dieu. Jego światowa premiera odbyła się 18 września 2015 r. w Warszawie.

1. O Le Sein de Dieu

Le Sein de Dieu to limitowana edycja koniaku stworzonego przy użyciu destylatów wyprodukowanych na przełomie XVIII i XIX w. i pochodzących z paradis (skarbca) Thomasa Bache-Gabrielsena, założyciela domu koniakowego Bache-Gabrielsen. Trunek ten w całości powstał przed inwazją filoksery na europejskie winnice, a najstarszy jego składnik wydestylowano w 1790 r., czyli 225 lat temu. Do sprzedaży trafiło zaledwie 150 dekanterów. Le Sien de Dieu to koniak, który nie mógłby powstać w obecnych czasach. Filoksera miała bowiem ogromny wpływ na finalny kształt i jakość trunku. Misji połączenia tak starych i wyjątkowych destylatów podjął się Jean-Philippe Bergier, Cellar Master domu koniakowego Bache-Gabrielsen.

– Wybrałem eaux-de-vie pochodzące z początku XIX wieku, biorąc pod uwagę ich charakter i podkreśliłem je rocznikiem 1790. Mieszanka, która powstała dzięki wyjątkowej kolekcji destylatów leżakujących w naszej piwnicy, okazała się prawdziwym fenomenem. Jej niezwykłość polega na ekspresji aromatów i smaków, których nie znajdziemy dziś już nigdzie, ponieważ nie uprawia się już winorośli tak, jak to robiono 200 lat temu – powiedział Jean-Philippe Bergier.

Nazwa wprowadzonego na rynek koniaku ma wiele znaczeń. Le Sein de Dieu w języku francuskim jest synonimem słowa paradis, oznaczającego raj, i tym właśnie może być dla miłośników koniaku opisywany trunek. Paradis w każdym domu koniakowym jest również skarbcem, w którym przechowuje się najcenniejsze i najstarsze koniaki oraz destylaty. Pieczołowicie budowana kolekcja rzadkich trunków, była z kolei rajem dla założyciela domu koniakowego. Thomas Bache-Gabrielsen poświęcił temu zajęciu całe swoje życie. Dziś jego spadkobiercy dzielą się z nami tym skarbem i dziedzictwem swych przodków.

Tak rzadki i wiekowy trunek zasługuje na specjalną oprawę. Każdy dekanter jest numerowany i wyposażony w drewnianą skrzynkę, wykonaną specjalnie na potrzeby tej edycji. Towarzyszy mu również książka autorstwa Martine Nouet, pisarki oraz koneserki whisky i koniaku. Publikacja zawiera informacje o tym projekcie, o historii koniaku, domu koniakowym Bache-Gabrielsen oraz notę degustacyjną autorki.

– Ten koniak mimo swojego wieku zachował niespodziewaną młodość i świeżość. Jest miękki, złożony, głęboki i wciąż pełen życia i blasku. To koniak stworzony z pasją. – powiedziała Martine Nouet.

Limitowa edycja koniaku Le Sein de Dieu  została stworzona dla klientów Wealth Solutions, polskiej firmy specjalizującej się w dostarczaniu unikatowych trunków, przedmiotów kolekcjonerskich oraz dzieł sztuki wymagającym kolekcjonerom oraz koneserom. Oficjalna, światowa premiera opisywanego koniaku miała miejsce 18 września 2015 r. w Pałacu Prymasowskim w Warszawie. Wydarzenie to swoją obecnością uświetnił Hervé Bache-Gabrielsen, dyrektor zarządzający domu Bache-Gabrielsen oraz prawnuk Thomasa Bache-Gabrielsena. Gośćmi specjalnymi na premierze byli z kolei: Martine Nouet, Jean-Philippe Bergier oraz Edward Bates, ekspert Bureau National Interprofessionnel du Cognac.

– Misją naszej firmy jest odszukiwanie wyjątkowych trunków z niespotykaną historią. Le Sein de Dieu z pewnością jest jednym z nich, a projekt wprowadzenia go na rynek to jedno z najbardziej ekscytujących przedsięwzięć w jakie do tej pory się zaangażowaliśmy. – powiedział Michał Kowalski, Wiceprezes Wealth Solutions.

2. Galeria

3. Do pobrania