Karuizawa 1964 51YO

Legendarna edycja japońskiej whisky single cask. 95/100 w ocenie www.whiskyfun.com

  1. Details

    Rodzaj: Japanese Single Cask Whisky

    Destylarnia: Karuizawa

    Rocznik: 1964

    Wiek: 51 YO

    Liczba butelek: 43

    Opakowanie: WS Heavy Bottle z gold paintingem oraz papierową etykietą. Drewniana skrzynka składająca się z niezależnych podstawy, pokrywy górnej oraz czterech ścian, połączonych ze sobą za pomocą nowatorskiego systemu magnesów i haczyków. Jej ściany zostały dodatkowo udekorowane różnymi częściami obrazu przedstawiającego kwitnącą gałąź wiśni. Każda butelka 51-letniej Karuizawy, została również wyposażona w specjalną książkę napisaną przez Dave’a Brooma, prezentującą historię destylarni i pokazującą unikatowość całej edycji.

  2. Galeria

  3. Dave Broom

    Dave Broom

    Pisarz i znawca whisky

    Dave urodził się w Glasgow w Szkocji i tam też spędziła większość swojego zawodowego życia w przemyśle gorzelniczym, zaczynając od linii produkcyjnej w Black & White, następnie w Oddbins, w Off Licence News oraz przez 22 lata jako pisarz publikujący teksty o whisky. Jest autorem 12 książek poświęcanych tej tematyce. Jego „Whisky: The Manual” została nagrodzona w 2015 r. tytułem Best Spirits Book przez Spirited Awards. Jest również jedną z głównych postaci stojących za portalem scotchwhisky.com oraz osobą związana z wielomammiędzynarodowymi tytułami. Jako członek zespołu edukacyjnego Taste & Flavour jest również wykładowcą prestiżowego WSET’s Professional Certificate in Spirits (a także autorem używanego na kursie podręcznika) oraz nauczycielem i twórcą szkoleń branżowych. Nosi ponadto tytuł Master of the Quaich

  4. O destylarni Karuizawa


  5. O destylarni Karuizawa

    Destylarnia została założona w 1955 r. przez Daikoku-budoshu. Na miejsce produkcji whisky właściciel gorzelni wybrał miejscowość Karuizawa, znane miejsce wypoczynku Japończyków, położone u podnóża czynnego wulkanu Asama.

    Karuizawa była małą destylarnią, wytwarzającą alkohol wyłącznie według tradycyjnych metod. Dodatkowo w celu uzyskania najwyższej jakości, do Karuizawy sprawdzono z drugiej części globu hiszpańskie beczki po sherry. W nich to przez lata leżakował destylat, tak samo jak w ojczyźnie whisky – Szkocji. Jednak w smaku tego trunku można wyczuć również lokalne wpływy decydujące o jej unikatowości. Górska woda czerpana z wulkanicznych wzgórz Asamy, bardzo mroźne zimy oraz upalne lata odcisnęły się w jej smaku, decydując o jego niepowtarzalności. Karuizawa to whisky bardzo bogata i aromatyczna, posiadająca wyraźny profil o silnym wpływie sherry.

    Karuizawa produkowała na niedużą skalę oraz wyłącznie na rynek krajowy. Tak było od początku jej istnienia, aż do 2000 r., kiedy to zakończono produkcję w tej destylarni. Wprawdzie stanęły maszyny w jej murach, ale pozostały beczki pełne wyjątkowego trunku. Z roku na rok jest ich jednak coraz mniej. Do chwili obecnej na świecie pozostało zaledwie ok. 300 beczek Karuizawy. Trzy czwarte z nich pochodzi z lat 90’. Tych najstarszych, wyprodukowanych w latach 60’ pozostało zaledwie czternaście.

    Na nieszczęście Karuizawy sława o jej trunkach obiegła świat dopiero po zaprzestaniu produkcji w jej murach. Od 2006 r. whisky ta za pośrednictwem firmy Number One Drinks trafia w ręce miłośników whisky w różnych częściach globu. Gdy świat usłyszał o Karuizawaie, od razu oszalał na punkcie trunków produkowanych u podnóża góry Asama.

    Ponieważ Karuizawa zdała swoją licencję na produkcję alkoholi, a nieruchomość na której leżała destylarnia ma już innego właściciela, na rynek już nigdy nie trafią nowe beczki. Kiedy ostatnie z nich zostaną zabutelkowane nie wie nikt.

  6. Zobacz również


  7. Kontakt


  8. Kontakt

Czy jesteś pełnoletni?

Aby zobaczyć tę stronę musisz mieć conajmniej 18lat.

Nie