Karuizawa 1964

W lutym 2013 roku dzięki Wealth Solutions na rynek trafił kolejny wyjątkowy trunek – 48-letnia japońska whisky z legendarnej destylarni Karuizawa. To jedna z najstarszych japońskich whisky single cask (pochodząca z jednej beczki, nr 3603). Do sprzedaży trafiły jedynie 143 numerowane butelki tego trunku. Każda z nich posiada wyjątkową oprawę. Towarzyszy jej książka autorstwa Dave’a Brooma – pisarza i krytyka whisky, poświęcona historii destylarni i whisky z rocznika 1964. Limitowana edycja whisky Karuizawa 1964 stworzona została specjalnie dla Klientów Wealth Solutions.

  1. Whisky Karuizawa 1964


  2. O projekcie

    Destylarnia: Karuizawa
    Butelkowanie: Number One Drinks
    Rocznik: 1964
    Wiek: 48 lat
    Numer beczki: 3603
    Whisky single cask oraz cask strength
    Najstarsza japońska whisky single cask
    (w chwili wprowadzenia na rynek)
    Liczba butelek: 143

     

    Karuizawa 1964 pochodzi z jednej z ostatnich beczek z lat 60’, jakie pozostały po Karuizawie w 2012 r. Ten 48-letni trunek jest również najstarszą whisky, jaka pod tą marką trafiła na rynek. Co więcej, jest najstarszą japońska whisky singel cask  w historii*.

    Na rynek trafiło jedynie 143 numerowanych butelek tego trunku. Z tej okazji specjalną książkę o tym trunku przygotował Dave Broom, jeden z najbardziej znanych krytyków whisky na świecie, posiadający własną kolumnę w opiniotwórczym piśmie Whisky Magazine. Opracowanie to zostanie dołączone da każdej zakupionej butelki Karuizawy 1964/2012.

    *stan na moment wprowadzenia na rynek

  3. Destylarnia Karuizawa


  4. Destylarnia Karuizawa

    Destylarnia została założona w 1955 r. przez Daikoku-budoshu. Na miejsce produkcji whisky właściciel gorzelni wybrał miejscowość Karuizawa, znane miejsce wypoczynku Japończyków, położone u podnóża czynnego wulkanu Asama.

    Karuizawa była małą destylarnią, wytwarzającą alkohol wyłącznie według tradycyjnych metod. Dodatkowo w celu uzyskania najwyższej jakości, do Karuizawy sprawdzono z drugiej części globu hiszpańskie beczki po sherry. W nich to przez lata leżakował destylat, tak samo jak w ojczyźnie whisky – Szkocji. Jednak w smaku tego trunku można wyczuć również lokalne wpływy decydujące o jej unikatowości. Górska woda czerpana z wulkanicznych wzgórz Asamy, bardzo mroźne zimy oraz upalne lata odcisnęły się w jej smaku, decydując o jego niepowtarzalności. Karuizawa to whisky bardzo bogata i aromatyczna, posiadająca wyraźny profil o silnym wpływie sherry.

    Karuizawa produkowała na niedużą skalę oraz wyłącznie na rynek krajowy. Tak było od początku jej istnienia, aż do 2000 r., kiedy to zakończono produkcję w tej destylarni. Wprawdzie stanęły maszyny w jej murach, ale pozostały beczki pełne wyjątkowego trunku. Z roku na rok jest ich jednak coraz mniej. Do chwili obecnej na świecie pozostało zaledwie ok. 300 beczek Karuizawy. Trzy czwarte z nich pochodzi z lat 90’. Tych najstarszych, wyprodukowanych w latach 60’ pozostało zaledwie czternaście.

    Na nieszczęście Karuizawy sława o jej trunkach obiegła świat dopiero po zaprzestaniu produkcji w jej murach. Od 2006 r. whisky ta za pośrednictwem firmy Number One Drinks trafia w ręce miłośników whisky w różnych częściach globu. Gdy świat usłyszał o Karuizawaie, od razu oszalał na punkcie trunków produkowanych u podnóża góry Asama. Dzięki nim firma Number One Drinks stała się posiadaczem już 12 złotych medali, przyznawanych przez grupę Malt Maniacs (najważniejszą światową organizację skupiającą krytyków i znawców whisky).

    Ponieważ Karuizawa zdała swoją licencję na produkcję alkoholi, a nieruchomość na której leżała destylarnia ma już innego właściciela, na rynek już nigdy nie trafią nowe beczki. Kiedy ostatnie z nich zostaną zabutelkowane nie wie nikt.

     

  5. Premiera whisky Karuizawa 1964 - 13 lutego, 2013 r.


  6. Premiera whisky Karuizawa 1964

  7. Zobacz również


  8. Zapytaj o szczegóły


  9. Zapytaj o szczegóły

Czy jesteś pełnoletni?

Aby zobaczyć tę stronę musisz mieć conajmniej 18lat.

Nie