L’Esprit de Tiffon

W czerwcu 2014 r. firma Wealth Solutions wraz z domem koniakowym Tiffon wprowadziła na rynek limitowaną edycję koniaku L’esprit de Tiffon – trunku powstałego w całości przed filokserą. Do stworzenia tego wyjątkowego trunku wykorzystano destylaty z prywatnej piwnicy (tzw. „paradis”) Sverre Braastada, gdzie najstarszy koniak datuje się na rok 1805.

  1. O projekcie


  2. O projekcie

    Dom koniakowy: Tiffon
    Koniak Grande Champagne
    Najstarszy destylat: 1805 r.
    Koniak sprzed filoksery
    Rok butelkowania: 2014
    Liczba dekanterów: 150

    W czerwcu 2014 r. firma Wealth Solutions wraz z domem koniakowym Tiffon wprowadziła na rynek limitowaną edycję koniaku L’esprit de Tiffon – trunku powstałego w całości przed filokserą. Do stworzenia tego wyjątkowego trunku wykorzystano destylaty z prywatnej piwnicy (tzw. „paradis”) Sverre Braastada, gdzie najstarszy koniak datuje się na rok 1805. Powstało zaledwie 150 numerowanych i grawerowanych dekanterów tego wyjątkowego trunku. Każdy z nich został wyposażony w drewnianą skrzynkę, zaprojektowaną specjalnie na tę okazję oraz książkę autorstwa Nicholasa Faitha, wybitnego znawcy koniaku i uznanego pisarza. Publikacja została przygotowana z okazji wprowadzenia na rynek L’esprit de Tiffon oraz wydana w liczbie zaledwie 150 numerowanych egzemplarzy. Światowa premiera tego wyjątkowego koniaku odbyła się w pałacu w Jabłonnie pod Warszawą.

  3. Wehikuł czasu


  4. Wehikuł czasu

    Ten wyjątkowy trunek przenosi nas w czasy, w których Napoleon Bonaparte ruszył z posad całą Europę. W roku 1805, w którym powstał najstarszy jego składnik, wódz Francuzów upokorzył w bitwie pod Austerlitz ówczesne militarne potęgi, admirał Nelson okrył się chwałą pod Trafalgarem, a w Odense urodził się Hans Christian Andersen. Minęło ponad dwieście lat. W tym czasie zmieniały się granice państw, powstawały nowe wynalazki, a przez świat przechodziły wojny i rewolucje. L’esprit de Tiffon był świadkiem wszystkich tych zdarzeń i dziś zabiera nas w podróż przez wieki.

  5. Koniak sprzed filoksery


  6. Koniak sprzed filoksery

    L’Esprit de Tiffon łączy nas z dawno minionym światem, także z innego powodu. Dzięki niemu możemy bowiem poznać trunek, jaki w obecnych czasach powstać już nie może. Tworzące go destylaty powstały przed inwazją filoksery*, która zaczęła niszczyć europejskie uprawy winorośli w połowie XIX w. Wydarzenie to miało ogromny wpływ na finalny kształt i jakość trunków, ponieważ zanim filoksera pojawiła się na Starym Kontynencie, bazą do produkcji koniaku był bardzo aromatyczny szczep folle blanche. Jednak ze względu na jego podatność na choroby oraz działanie pasożytów został wyparty przez mniej szlachetny, ale bardziej odporny ugni blanc. Historię koniaku dzieli się w związku z tym na czasy przed i po filokserze.

    Wszystkie destylaty tworzące unikalną kompozycję L’Esprit de Tiffon pochodzą sprzed inwazji filoksery. Śmiało można więc powiedzieć, że trunek ten jest prawdziwym wehikułem czasu przenoszącym nas do świata dawno zapomnianych smaków. Obecnie takich trunków już się nie butelkuje, a jedynie sporadycznie dodaje nieznaczną ich ilość do młodszych destylatów. W ten sposób uszlachetniane koniaki wprowadzane są na rynek w ramach najdroższych limitowanych edycji.

    *Filoksera to gatunek amerykańskiej mszycy, która ok. 1860 r. została przywieziona do Europy i zaczęła niszczyć tutejsze uprawy winorośli.

  7. Tiffon – jakość i tradycja


  8. Tiffon – jakość i tradycja

    Tiffon to dom koniakowy o bogatej historii, który przechowuje w swych magazynach trunki o niespotykanej jakości oraz wieku. Powstał w 1875 r. w Jarnac, a jego fundatorem był Médéric Tiffon. W 1913 r. dzięki małżeństwu z Edith Rousseau (siostrzenicą założyciela), zarządzanie domem przeszło w ręce Sverre Braastada. To właśnie dzięki niemu w skład dziedzictwa Tiffon wchodzą obecnie trunki o ponad dwustuletniej historii. Braastad przyczynił się bowiem nie tylko do ogromnego rozwoju przedsiębiorstwa, ale również pozyskał dla niego wybitne i stare destylaty pochodzące z początku XIX w. Umierając w 1979 r. – w wieku 100 lat – przekazał dzieło swojego życia w ręce syna i wnuków. Dziś jego sukcesorzy dzielą się z nami dziedzictwem swych przodków, prezentując największy skarb legendarnego Braastada.

  9. Opinie krytyków


  10. Opinie krytyków

    Oliver Klimek

    „Maszyna czasu w płynie, która zabierze cię w głąb XIX wieku. Niewątpliwie jest to koniak, lecz zupełnie odmienny od tych dzisiejszych, ponieważ powstał z innych odmian winorośli, które były używane zanim phylloxera zdewastowała francuskie winnice. Jest wyśmienity, idealnie zbalansowany oraz jednocześnie bogaty i delikatny”

    92/100
    Nicolas Faith

    „L’esprit de Tiffon posiada nuty kwiatowe. Jest elegancki, różnorodny. Jest przepyszny. Zabawne jest to, że koniak, który ma grubo ponad wiek jest nadal tak młody i świeży”

  11. Premiera L'esprit de Tiffon - 17 czerwca 2014 r.


  12. Premiera

  13. Więcej informacji o projekcie


  14. Zobacz również:


  15. Zapytaj o szczegóły


  16. Zapytaj o szczegóły

Czy jesteś pełnoletni?

Aby zobaczyć tę stronę musisz mieć conajmniej 18lat.

Nie